Zeilen in Friesland.

Zeilcentrum de Friese Meren ligt tussen Sneek en het Sneekermeer in. We zijn gelegen aan het Ges, bij de Houkesloot, tegenover het nieuwe Houkemeer. De haven uit, 100 meter varen op de motor, en je kunt de zeilen al hijsen en gaan zeilen op het Houkemeer. En van daaruit de Friese Meren verkennen.

Met de zeilschool, een zeilkamp of andere groepen, zeilen we veel op het Sneekermeer, bekend van de Sneekweek. De Sneekweek is het grootste zeilevenement van Europa. Verder heb je er vaak wedstrijden, kampioenschappen, de finale van het skûtsjesilen. Sneek is een gezellig stadje met leuke winkelstraatjes, terrasjes, cafe's en andere vertier. Maar er is ook veel gelegenheid om rustig te leren zeilen. Ook als je een boot huurt heb je veel mogelijkheden. Waait het hard, dan zijn er genoeg kleine meren vlakbij waar je op beschut water verder kunt zeilen, en van daaruit ook alle kanten op kunt.

De Friese Meren

De Friese Meren zijn uniek. Je vaart van het ene naar het andere dorp, over meren, kanalen en vaarten. Dat vind je nergens in Europa. In de zeilcursus zeilen we elke dag ergens anders en maken we dagtochten. Daar leer je meer van dan rondjes varen op een meer. Als je goed kunt zeilen, kun je natuurlijk ook een boot huren en zelf deze tochten bezeilen.

Eén zo'n tocht kan zijn:
eerst een stuk van de elfstedentocht,
dwars door Sneek langs de waterpoort,
door Ylst, naar Woudsend of Heeg, over het Koevordermeer, door de Janesloot naar de Langweerder Wielen.

Dan door de Langweerder Vaart naar het Oudhof, door de Wijmerts, over de Brekken, door de Broeresloot, en dan.... zijn we weer thuis.

Tijdens zo'n tocht maak je veel mee en daardoor leer je heel goed zeilen en schipperen. En het is natuurlijk ook heel leuk en afwisselend!

Voor een aantal uitgewerkte zeiltochten, zie verder zeiltochten met de Fox 22....

en zeiltochten Polyvalk ...

Polyvalk huren Sneek

Zeilen op het Sneekermeer.

Zeiltocht op de friese meren: met de Polyvalk door IJlst naar Heeg

Zeiltocht door IJlst

 

Zeilcentrum de Friese Meren: met Polyvalken door Sneek

Met Polyvalken door Sneek

Zeiltocht over de Friese Meren: Aankomst in Langweer

Aankomst in Langweer

Zeilcentrum de Friese Meren: Met de polyvalken naar Langweer

Polyvalken naar Langweer

Zeilcentrum de Friese Meren: Met de Polyvalk zeilen in de Joustervaart.

Voorjaar in de Joustervaart.