Fox 22 huren in Friesland, Sneek.

fox 22 huren - zonsondergang op het Heegermeer

Zeilen met een Fox 22:

Snel, zeer wendbaar, gemakkelijk te zeilen.

Een Fox 22 zeilt als een sportieve open boot, maar biedt het comfort van een kajuit zeilboot.
De rustige zeiler heeft er een gemakkelijk te zeilen boot aan. Wendbaar, comfortabel en zeer veilig. Ideaal om te zeilen in Friesland, maar ook geschikt voor het IJsselmeer.

De fanatieke zeiler heeft er een sportieve, snelle zeilboot aan, met veel trimmogelijkheden.

Huur de Fox 22 in Sneek.

Sneek is een prima plaats om een Fox 22 te huren. Zeilcentrum de Friese Meren is gelegen tussen Sneek en het Sneekermeer. Vaar de haven uit op de motor, en na 100 meter kun je al zeilen op de Houkesloot, of op het nieuwe Houkemeer. Daarna kom je op het Sneekermeer, meestal aan de hoge wal. Dat is fijner dan op lage wal, zoals bij veel andere verhuurders.

Met de auto goed bereikbaar, vlakbij de A7, met het openbaar vervoer eveneens.

Een paar eigenschappen van de Fox 22.

 • Lengte: 6.6 meter (22 voets), breed 2,5 meter.
 • Hoog: 11 meter, diepgang 0,9 meter.
 • Ruime open kuip, 2,4 meter lang.
 • 4 slaapplaatsen
 • Nieuwe 4-takt buitenboordmotor, 5 pk. Mercury van 2018
 • Zelflozende kuip
 • Veel bergruimte.

Inventaris:

 • 3 landvasten, 1 extra lange lijn,
 • 2 meerpennen, 1 anker met ankerbol,
 • lierhendel, toeter, 1 emmer,
 • ca. 7 liter benzine, brandblusser
 • spiritus 2-pits kookplaat, aansteker
 • schoonmaakset

Kostenloos mee te vragen: waterjerrycan, waterkaart, max. 5 zwemvesten, mits vooraf opgegeven.

Extra bij de Fox 22 te huren:

Zeilpak, zeillaarzen.
Kookset:

 • 1 krat (tevens afwasteil),
 • 5 x bord+beker+bestek,
 • snijplank, 2 pannen, 1 koekenpan,
 • 1 koffieflterhouder, 1 afwasborstel,
 • 1 kurkentrekker, 1 blikopener,
 • 1 schilmesje, 1 theedoek,
 • 1 fles spiritus, 1 aansteker.
 • Fox 22 verhuur -4 slaapplaatsen

Fox 22 : snel, wendbaar, gemakkelijk.

 • Fox 22 huren Sneekermeer

Veel gestelde vragen over de Fox 22.

1. Wanneer kan je een Fox 22 huren in Friesland?
Als je vaker een Polyvalk met motor hebt gehuurd en daar goed mee kunt zeilen en schipperen op meren en kanalen in Friesland, is de overstap naar een Fox heel gemakkelijk.

2. Zeilt de Fox 22 heel anders dan een Polyvalk?
- De Fox 22 zeilt veel stabieler, hij slaat eigenlijk nooit om en hij geeft een heel veilig gevoel.
- De Fox is heel wendbaar. Door zijn vorm draait hij sneller dan een Polyvalk. Maar met een Valk zit je dichter op het water waardoor je een beter zicht hebt en beleef je het zeilen anders.
- Bij het aanleggen heb je door de hoge kajuit weinig zicht op de wal waardoor het moeilijker is om alleen aan te leggen. Je hebt dan hulp nodig van de bemanning, en aanleggen doe je in principe op de motor. Ook is de Fox 22 veel zwaarder dan een Polyvalk, waardoor hij niet zo snel stil ligt. De kajuit van de Fox kan ook in de haven wind vangen, waardoor het manoeuvreren iets lastiger is.R

Rustig op de motor varen en vooraf goed bedenken wat je gaat doen is dan belangrijk. Of vaar bij de aanlegplaats eerst een rondje om alles te verkennen.

3. Waar moet ik nog meer rekening mee houden als ik een Fox 22 huur?
De mast van de Fox mag en kan niet worden gestreken. De Fox is 11 meter hoog, dus neem een route met bruggen die open gaan en hou rekening met de bedieningstijden! Overigens: de Fox heeft een torentuig, en heeft dus geen gaffel.

4. Tot welke windkracht mag ik met de Fox 22 zeilen?
Tot windkracht 5 á 6 is het heerlijk zeilen, als je het zeil hebt gereefd. De Fox 22 heeft veel zeil (23,5 m2) en het zeilt prettiger als je op tijd reeft.

5. Is een Fox 22 huren een betere keus dan het huren van een Valk?
Nee, niet altijd. Met een Valk kom je op plaatsen waar je niet met een Fox komt, ben je onafhankelijk van brugwachters, kom je op de meest idyllische plekjes en heb je veel meer contact met het water. De Fox 22 en de Polyvalk hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Download de handleiding Fox (de fijne kneepjes).

Zeilroutes in Friesland voor de Fox 22.

Als u een Fox 22 in Friesland gaat huren, kunt u vele zeiltochten maken. Wij geven een paar voorbeelden van veel gevaren zeilroutes. We gaan uit van gemiddelde weersomstandigheden. U kunt veel meer kanten uit, maar denk er aan dat u de mast van de Fox 22 niet kunt strijken. Kies bruggen die open gaan, of hoog genoeg zijn.

karte friesland_3

Week zeilen door Friesland in de Fox 22.

Dag 1. Zeil met de Fox door de Houkesloot naar het Sneekermeer. Hier en op de Goingarijster Poelen, kun je prima een dagje varen. Koffie drinken op een terras aan het water, of leg aan bij een van de vele weilanden. Overnachten met de Fox kan in een van de jachthavens waar alle voorzieningen zijn, maar het mag ook in de vrije natuur. U heeft dan geen sanitair, maar overnachten aan het Sneekermeer is wel een belevenis! U kunt ook naar Terherne gaan om te overnachten, en uit eten gaan in leuke restaurantjes.
Dag 2. Zeil b.v. vanuit Terherne door de Noorder Oudeweg naar Joure of naar Langweer. U kunt in beide plaatsen overnachten. Voor de Langweerder Wielen komt u eerst een brug tegen die opent, daarna vaart u onder het viaduct van de A7 door de Wielen op. Ga naar Langweer, of door de Skarster naar het Tjeukermeer. Daar kunt u in de vrije natuur overnachten, of ga via de Follegasloot en de Grote Brekken naar Lemmer. Een leuk oud vissersdorp.
Dag 3. Zeil via de Grote Brekken naar het Brandemeer naar Sloten. Een schitterend oud vestingsstadje.
Dag 4. Steek het Slotermeer over, neem de tijd, u kunt ook pauzeren in Balk, of pauzeer of overnacht in Woudsend. Daar vindt u het leukste terras bij de brug. Als er voor de brug geen aanlegplaats is voor de Fox, vaar dan eerst door de brug, houdt links aan en ga eventueel naar de jachthaven, waar veel plaats is voor zeilboten.
Dag 5. Vaar door de Woudsender Rakken naar het Heegermeer. Dat stukje kunt vaak beter op de motor varen. Het is soms druk en er zijn veel luwtes. U kunt overnachten in het palingsvissersdorp Heeg, maar u kunt ook enkele dagen gaan zeilen op het Heegermeer en de Fluessen. Met de Fox is het daar heerlijk zeilen, u kunt gemakkelijk naar Staveren, Gaastmeer, Oudega, Workum.

 

 

Dag 6. Vaar bij Heeg de Jeltesloot in, linksaf door de Wijmerts naar Ylst, en dan verder naar Sneek.

Weekend zeilen met de Fox 22.

Zeilroute 1. Houkesloot> Prinses Margrietkanaal>Langweerder Vaart> pauze in Langweer.
Zeil via de Janesloot en de Jeltesloot naar Heeg. Zeil een paar uur op het Heegermeer en overnacht in Heeg. De volgende dag zeil je weer terug over de Wijmerts door Osingahuizen en IJlst, over de Geeuw naar Sneek. Bij aankomst in Sneek vaar je recht op de waterpoort af, dan rechts onder de brug door (die opent), volg de grachten naar de Houkesloot. Dan is het nog 10 minuten varen tot onze haven.

Zeilroute 2. Houkesloot > Prinses Margrietkanal > Langweerder Vaart >door de Janesloot (brug opent) en Jeltesloot richting Heeg. Voor Heeg links naar het zuiden afslaan naar Woudsend Waldsheim). In de haven kunnen kajuitzeiljachten en valken prima overnachten. Maar je kunt ook over het Slotermer zeilen naar Sloten. Zondag kun je over het Prinses Margrietkanaal weer terug zeilen naar Sneek. (Wel stuurboordswal varen, dat is verplicht).

Jeltesloot = Johan Frisokanaal
Sleat = Sloten
Waldsheim = Woudsend

Route als pdf downloaden: