Een Valk huren in Friesland:

Een valk huren in Friesland doe je het beste in Sneek. Sneek is immers centraal gelegen in Friesland. We zijn gevestigd vlakbij de A7,
maar ook goed bereikbaar met openbaar vervoer. Op het water kun je alle kanten op. Het Sneekermeer is vlakbij, maar als het hard waait
zijn er ook kleine en beschutte plassen in de buurt. Het Houkemeer is 100 meter bij ons vandaan. Daar kun je meteen de zeilen hijsen en tochten gaan maken door heel Friesland.

 

Wij verhuren Valken in de betere klasse. Alle valken hebben een veersysteem in de mast. Hierdoor kan zelfs een kind de mast strijken en zetten. Ideaal voor wie veel bruggen neemt.

Kenmerken van onze Valken:

 • Geveerde mast om de mast heel eenvoudig te strijken en overeind te zetten.
 • Rolfok.
 • Motor met voor-en achteruit en gewone benzine (milieuvriendelijk).
 • Aangehangen roer voor een lichte bediening.
 • Twee snelreven, gemakkelijk te steken.
 • Uiteraard van Polyester, dus een Polyvalk.

Ook te huur bij de Valk: dektent met plat dak, waardoor er veel ruimte is om in de boot te kamperen.

Inventaris Polyvalk:

 • 1 krat, meerpen, borstel, toeter, hoosvat, tonnetje, anker,
 • 1 ankerbol, vaarboom, peddel, windvaan, waterkaart,
 • 2 stootwillen, 3 landvasten, 1 lange lijn
 • jerrycan met 5 liter benzine.

Inventaris kookset:

 • 1 krat tevens afwasteil 1 waterjerrycan
 • 5x bord, mok, mes, vork, lepel, theelepel,
 • 1 snijplank, 2 pannen, 1 koekepan
 • 1 koffiefilterhouder, 1 afwasborstel, 1 kurkentrekker
 • 1 blikopener, 1 schilmesje, 1 theedoek
 • 2 gasbranders met vulling, 1 aansteker

 

kookset voor Valk

r

Reven

Mast strijken en zetten met veer.

Een valk huren in Friesland? Onze Polyvalken met veer
in de mast gaan eenvoudig onder alle bruggen door!

 • Polyvalk huren met rolfok- Sneek
  1. inrollen fok.

 • Polyvalken op het Sneekermeer

Zeilen in Friesland met de Valk.

Een valk huren in Friesland en mooie tochten maken over de Friese Meren. Dat kan prima vanuit onze zeilaccommodatie. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van dagtochten die je kunt maken met een Valk. Met een Valk kun je andere zeiltochten maken dan met een Fox 22,
want daarvan kun je de mast niet strijken. Met een Valk voorzien van onze geveerde maststrijkinstallatie vaar je eenvoudig onder hele lage bruggen door en kom je op plaatsen die voor vele anderen onbereikbaar zijn.

valk huren in Friesland-Sneek: zeiltocht Friese Meren

 

1. Kort zeiltochtje naar Terherne.(rode lijn)
Houkesloot > Sneekermeer, blijf een aantal uren op het Sneekermeer zeilen, en ook op de achtergelegen poelen. (Goingarijpster poelen). Koffiedrinken op een weiland met prachtig uitzicht over het water, of op een terras (Starteiland, Paviljoen, of Klokkestoel)
Lunchtijd? Vaar door de sluis (die altijd open staat) en leg aan in het leuke dorpje Terherne. Er zijn verschillende aanlegmogelijkheden voor zeilboten.
Na de lunch vaar je aan de noordoost kant van Terhorne naar de brug van Terkaple. Je komt hier door een leuk vaargebied, eilandjes met bomen, maar ook met luwtes. De brug bij Terkaple gaat voor open voor zeilboten. In Terherne moet je ook door een brug die opent, maar je kunt natuurlijk ook even de mast strijken en er onder door varen. Hierna kom je weer op de Poelen en het Sneekermeer, en kun je nog wat rondvaren of weer terug naar onze haven.

2. Middellange zeiltocht naar Langweer.(groene lijn)
Houkesloot > Sneekermeer > Sybesloot > Goïngarijpster Poelen > Noorder Oudeweg.
Onder de brug bij Joure door. Voor een valk gaat hij niet open, dus je moet de zeilen en de mast strijken.
Vaar onder het viaduct van de A7 door. (die is hoog genoeg, 11,50 meter). Zeil een tijdje rond op de leuke Langweerder Wielen, of ga naar Langweer. Een schitterend dorp, gezellig met veel terrassen waar je lekker kunt eten. Zeilboten kunnen midden in het dorp aanleggen.
Terug naar Sneek: er zijn heel wat mogelijkheden:
a. de snelste: vaar op de motor de haven van Langweer uit, hijs de zeilen en koers naar het noordwesten, richting Langweerder Vaart. Deze vaart kun je een heel eind volgen. Halverwege oppassen voor het veerpont! Dan steek je het Prinses Margrietkanaal over ( pas op voor de beroepsvaart) en vaar je nog steeds in dezelfde richting door it Nau en over de Witte Brekken. Aan de noordkant van dat meertje rechtsaf door de smalle Broeresloot. Daarin kun je niet zeilen, hooguit voor de wind op de fok. Je komt 4 bruggen tegen, dus moet je de mast van de valk weer strijken. De derde brug is héél laag, je kunt er onder door, maar motor uit! Heel langzaam, goed bukken en de mast uit de mik en op het achterdek. Na de brug linksaf en ben je weer in het riviertje, het Ges, waar onze haven is.

b. Door smalle slootjes en kleine meertjes.
Vaar op de motor de haven van Langweer uit, hijs de zeilen en koers naar het noordwesten, richting Langweerder Vaart.
Kies:
of : Vlak voor de Langweerder Vaart, De Kaai invaren, leuk, maar erg smal met afgemeerde boten, geen ruimte om uit te wijken! De Kaai komt uit op de Brekken en Fammens.
Of: vaar via de Langweerder Vaart naar de Brekken en de Fammens.
Je komt 2 vaste bruggen tegen, strijk de mast van de Valk. Zeil dor via de Rakken> Jentjemeer> Langstaarter Poelen> Gudsekop> Jouster Vaart (Feartsje) > Sneekermeer, Houkesloot, zeilschool.

c. ook leuk: via Stobberak.
vaar op de motor de haven van Langweer uit, hijs de zeilen en koers naar het noordwesten, richting Langweerder Vaart. Ga deze vaart in, en vaar op het eerste kruispunt (4-sprong) rechtsaf de Staetebocht in. Vervolgens: Stobberak, zeil en mast strijken voor 2 bruggen > De Horse> Jurjensloot > Gudsekop> Jouster Vaart (Feartsje) > Sneekermeer, Houkesloot, zeilschool.

3. Lange zeiltocht naar Woudsend.(zwarte lijn)
Bij vertrek strijk je direct de mast en vaar je door op de motor door de Broeresloot naar de Witte Brekken. Daar gaan mast en zeilen omhoog en zeil je via de it Nau of via de Zwarte Brekken en de Easterwimmerts naar het Oudhof (Fr.Aldhof) Dat is een kruispunt van vaarwegen, waar ook het Prinses Margrietkanaal door heen loopt. Pas op voor beroepsvaart! Ga de Langweerdervaart in. Die komt uit op de Langweerder Wielen. Blijf aan de noordkant, vaar naar het westen en ga naar de Janesloot. De brug gaat voor een valk open. Dit is het begin van de Janesloot (Fr. Jaansleat) die soms erg druk kan zijn ( te druk om te laveren). Hierna kom je op het Koevordermeer. Pas op! Bij veel wind (zuid tot zuidwest) zit je aan lage wal en kan het heftig worden. Draai naar het zuiden. Pas op: op de hoek van het kruispunt is het buiten de betonning erg ondiep en loopt een valk muurvast. Onder aan het Koevordermeer ga je de Welle in en vaar je richting Woudsend. De valk moet halverwege de mast strijken. Zeilboten kun je bij de brug of in de jachthaven afmeren. Pauze in Woudsend, een leuk plaatsje, met het mooiste terras aan het water, bij de brug.

Na de pauze varen we de haven van Woudsend uit, en hijsen op een geschikte plek de zeilen. we varen door de Nauwe Wijmerts naar het noorden, steken de Jeltesloot (Johan Frisokanaal) over en varen via de Wijde Wijmerts naar Ylst. Als we Ylst binnen varen moeten we met een valk de zeilen strijken, en eventueel ook de mast, want we gaan door de brug, midden in het dorp (nou ja, stad, één van de 11 Friese steden, net als Woudsend). De brug kan ook open. Vervolgens zeilen we over de Geeuw naar Sneek. Aan het begin van de stad, strijken we de zeilen en eventueel ook de mast. Zeilboten kunnen met staande mast door Sneek, maar met de valk met onze mastveer kun je net zo goed onder de bruggen door.
Je vaart nu recht op de beroemde waterpoort af. Vlak voor de waterbrug ga je onder de Koningsbrug door, volgt de gracht, en kom je nog 2 bruggen tegen. Daarna kom je op de Houkesloot en is het nog 10 minuten varen naar de zeilschool.

4. Meerdaagse zeiltochten met de Valk.
Je kunt dezelfde zeilroute nemen als voor de Fox 22. Zeilen op het Slotermeer, Tjeukermeer en aanleggen in Lemmer, Sloten of Balk is zowel in een valk als in een Fox een schitterende ervaring.

Download de route als pdf.